Als club is het belangrijk voor ons dat iedereen zich veilig en welkom voelt binnen Antibarbari. Mocht het voorkomen dat dit niet het geval is, willen wij als club onze leden daar graag bij ondersteunen. Om deze reden zijn er twee vertrouwenscontactpersonen (VCP’s) te vinden op Antibarbari.
Wat doet de VCP?
De VCP’s hebben een cursus tot vertrouwenscontactpersoon gevolgd, zodat zij zo goed mogelijk te werk kunnen gaan. Als je een vervelende situatie hebt meegemaakt, je niet veilig voelt of het vermoeden hebt dat iemand anders in zo’n situatie zit, kan je contact opnemen met de VCP’s. De VCP is onafhankelijk, zal naar jouw verhaal luisteren en zal jou informeren over mogelijke vervolgstappen en over de mogelijke (externe) instanties voor deze vervolgstappen.
In samenspraak met betrokkenen of een potentiële melder stelt de VCP een (anoniem) verslag op voor het bestuur. Ook informeert de VCP het bestuur over welke afspraken m.b.t. doorverwijzing zijn gemaakt.
Hoe vertrouwelijk is een VCP?
In principe blijven gesprekken met de VCP anoniem als dat de wens is. Echter, wanneer de VCP (naar eigen inschatting) in een situatie komt dat men de vertrouwelijkheid moet doorbreken, informeert de VCP de betrokkene over de gevolgen die dit heeft voor de stappen die de VCP gaat nemen. Nadat er toestemming voor het opheffen van vertrouwelijkheid wordt gevraagd aan de betrokkenen, legt de VCP aan het bestuur uit waarom die denkt dat vertrouwelijkheid moet worden opgeheven. Wanneer het bestuur hier toestemming voor geeft, is de vertrouwelijkheid opgeheven.
Mocht de betrokkene geen toestemming geven voor het opheffen van vertrouwelijkheid, kan dit nog steeds wél voorkomen in de volgende gevallen;
- Als de betrokkene zelf in gevaar verkeert en niet kan/durft te handelen voor de eigen veiligheid;
- Vanwege het algemeen of maatschappelijk belang van een veilige sportomgeving dat het belang van het individu overstijgt;
- Vanwege de Nederlandse wetgeving die de VCP en het bestuur verplicht de vertrouwelijkheid te doorbreken;
- Vanwege meldplicht seksuele intimidatie (ook bij vermoedens), matchfixing en doping voor bestuurders en begeleiders zoals vastgelegd in het tuchtrecht.
Waar is de VCP niet voor?
De VCP is niet verantwoordelijk of betrokken bij het oplossen van incidenten. Ook begeleidt de VCP de leden niet persoonlijk. Op basis van de verslaglegging is het bestuur verantwoordelijk voor vervolgstappen, zoals nader onderzoek of inhoudelijke taken bij een eventueel tuchtrechtelijk traject.
Wie zijn de VCP’s op Antibarbari?
Julia de Wit, spelend bij FD3 en 6e jaars lid bij Antibarbari.

Koos Keijzers, spelend bij de slipjes en 5e jaars lid bij Antibarbari.

Zij zijn zowel telefonisch als per mail te bereiken.
Mailadres: vcp@antibarbari.nl
Telefoonnummer Julia: 0645161522
Telefoonnumer Koos: 0646873641
Link naar Vetrouwenscontactpersoonplan: https://drive.google.com/file/d/16J5G0FNfIeTSSIa26GvyBqNKcjfAyKXd/view?usp=sharing