Sponsors

In memoriam Marijn van Holten

9 maart 2021 17:45


Vandaag hebben we het droevige nieuws ontvangen dat oud-Antibarbariaan Marijn van Holten op 20 februari op vroege leeftijd is komen te overlijden.

Onderstaand stukje is geschreven door oud-teamgenoot Hans van Vlaanderen, ter ere van Marijn:

 

Marijn kwam van 2000 tot 2009 uit voor die Mannschaft en was daarnaast actief als redactielid van het Antiblablablad. Hij schreef daarvoor de nodige literaire pareltjes in de hem kenmerkende droge en licht cynische stijl. In mijn mail vond ik wat correspondentie rond zijn afscheid als speler. Hij kreeg een shirt met de volgende tekst:
 
Marinia
'Zero Defender'
Mannschaft '00-'09
118 wedstrijden
2 doelpunten
 
Daar hoort uiteraard een toelichting bij. 
 
De bijnaam Marinia was een ode aan een beperkte back die in de jaren '90 uitkwam voor Sparta met de naam Marilia. Marijn was niet alleen tegen beter weten in fan van Sparta, maar was ook een beperkte back die nog wel eens een eigen doelpuntje meepikte. Deze eigenschappen waren verenigd in Marilia én in Marijn. Vandaar dat zijn bijnaam al snel was gevonden: Marinia. 
 
Zero Defender sloeg op zijn vermogen om de nul te houden. Ooit, in zijn Numansdorpse jaren bij NSVV, was hij naar eigen zeggen namelijk een  talentvolle verdediger die uitkwam in hogere jeugdcompetities. Gezien het forse aantal tegendoelpunten dat wij toentertijd op jaarbasis incasseerden is het aantal keren dat hij de nul hield beperkt gebleven. Maar, de keren dat het wel lukte om de nul te houden met hem in de basis (of tot het moment dat hij gewisseld werd) moest hij daar natuurlijk wel even fijntjes op wijzen. 
 
Marijn heeft de teamnaam die Mannschaft eigenlijk bedacht. Wij wilden namelijk net zoals de Duitsers dat al vaak bewezen hadden met kwalitatief uitmate beperkte voetbalcapaciteiten uiteindelijk toch winnen. Waar de Duitsers prijzen pakten, is dat de eerste lichting Mannschafters echter nooit gelukt. Het Duitse thema was in ieder geval wel een dankbare bron voor foute grappen in de derde helft.
 
118 wedstrijden is een respectabel aantal. Maar in bijna 10 seizoenen hadden dat er zeker meer kunnen zijn. Marijn had namelijk een abonnement op blessures. Een gedenkwaardig dieptepunt op dit vlak was een gebroken schouder bij een invalbeurt als keeper. Toch was hij er altijd bij, binnen of langs het veld.  
 
2 doelpunten. Een aantal passend bij een beperkte verdediger. Hij had ze zelf vermoedelijk in detail kunnen beschrijven, maar teamgenoten herinneren zich toch sneller kenmerkende moves als de scheenbeenbal. Daar hadden we dan veel lol om in het veld.  
 
Bijgaand een oude teamfoto waarin Marijn de derde van links in de bovenste rij is (donkere shirt). 
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!